TER INLEIDING


Deze 90 brieven zijn geschreven aan mijn moeder op de vlucht met haar ouders, broers en zussen diep in Frankrijk. Per geluk na moeders overlijden op zolder gevonden, werden ze ontrafeld, gelezen en herlezen, gesorteerd en verwerkt tot in een soms ontroerend verhaal in een niet meer te vergane digitale blog.

Het is het verhaal van mijn moeder als een 20 jarige dochter van “Pee” van de Roobaert ( 50 j. ) met zijn vrouw ( 45 j. ) , zijn dochter Marguerite ( 19j) en twee kleine kinderen Georges ( 4j) en Antoinette ( 2j.) Zoon Achiel , 16 jaar, werd opgeroepen in het leger en stierf aan de typhus opgelopen in de tranchés. ( Zie achiuelvandamme.blogspot.com ), Martha, 19 jaar was bij haar meester als dienstmeid gebleven en mee met haar patron op de vlucht in Duitsland. ;Vier jaar was zij lang zoek geraakt.

De brieven zijn niet van Alix maar zijn dikwijls antwoorden van brieven die zij heeft geschreven maar jammer genoeg bij de geadresseerde zijn gebleven.

De brievenschrijvers; soldaten, familieleden en vrienden uit de streek zijn treffende getuigen over de miserie , angst en het oorlogsgeweld met heel wat wensen op hoop naar vrede en terugkeer .

Volg dus geregeld deze blog: vluchtelingenpost.blogspot.com

vrijdag 3 maart 2023

documenten

 





Uitnodiging van Alix aan Lucie Vandamme in Tourcioing voor de begrafenis van broer Achiel  op maandag 17 februari te 9h..



Brief 1923 van leverancier uit Brugge voor bestelling meterstof aan 39,50 fr de meter. zie hierboven







Telegram van Achiel op 17 juni 1917 dat hij om 20h in Vertheuil zal aankomen




Omslag van nonkel Henri Pype met er in Liefdesbrief gericht aan Martha


                                                 

Boven omslag van leverancier in 1923 op adres Plaats te Geluwe
Onder omslag van collega Valcke uit Wevelgem  dat 14 October 1921   
zonder adres met "Kleermakers
Brief Valcke  met vraag om aardappelen te leveren door Jules



rekening 1923 met prijzen voor  winkelwaar en naaiwerk






Geen opmerkingen:

Een reactie posten