TER INLEIDING


Deze 90 brieven zijn geschreven aan mijn moeder op de vlucht met haar ouders, broers en zussen diep in Frankrijk. Per geluk na moeders overlijden op zolder gevonden, werden ze ontrafeld, gelezen en herlezen, gesorteerd en verwerkt tot in een soms ontroerend verhaal in een niet meer te vergane digitale blog.

Het is het verhaal van mijn moeder als een 20 jarige dochter van “Pee” van de Roobaert ( 50 j. ) met zijn vrouw ( 45 j. ) , zijn dochter Marguerite ( 19j) en twee kleine kinderen Georges ( 4j) en Antoinette ( 2j.) Zoon Achiel , 16 jaar, werd opgeroepen in het leger en stierf aan de typhus opgelopen in de tranchés. ( Zie achiuelvandamme.blogspot.com ), Martha, 19 jaar was bij haar meester als dienstmeid gebleven en mee met haar patron op de vlucht in Duitsland. ;Vier jaar was zij lang zoek geraakt.

De brieven zijn niet van Alix maar zijn dikwijls antwoorden van brieven die zij heeft geschreven maar jammer genoeg bij de geadresseerde zijn gebleven.

De brievenschrijvers; soldaten, familieleden en vrienden uit de streek zijn treffende getuigen over de miserie , angst en het oorlogsgeweld met heel wat wensen op hoop naar vrede en terugkeer .

Volg dus geregeld deze blog: vluchtelingenpost.blogspot.com

woensdag 3 februari 2021

Over vrienden, vrijers en soldaten

 Op briefpapier van de fabriek Usine du Radet à Maule scheef Adeline Lamaire

Le Vaudreuil(Eure) november 1917

Alix,

Wat peinst gij nog van den oorlog. Gaan wij allicht nog tot malkaar kunnen komen ? Dat duurt toch zoo   lang en altijd hetzelve. Het zijn al die arme soldaten die da    ar in de koude en natte zijn en alle dagen hun leven moeten reschieren.

Nu hoe is het nog met al uwe vrijers. Gij zegt er zoo weinig van en ik die daarin zoo cureuse in  zijt. Het is jammer dat wij zoo verre zijn. Wij zouden, dikwijls er van doende zijn. Remi van onckels schrijft altijd de complimenten aan ons Lieske. Wien hadde dat gepeist dat hij nog zooveel courage gin hebben en zoo snel hij staat. Hij heeft zijn portret gezonden en waarlijk hij is snel.         

En Gerard Boogaert als hij komt hij vraagt altijd hoe het gaat met u en als gij niet en vrijt. Maar mij dunkt dat hij schrijft ,naar u. En Capon, hoe is het nog, komt hij nog naar u. Mij dunkt dat hij nog den naasten is niet waar.

In onze menage is het nog altijd hetzelve en met moeder ook. Zij is nog niet verander, altijd het zelve. En met u, hoe gaat het nog, Gij hebt zeker ook wel druiven mogen eten. Het is jammer dat het zoo verre is, gij hadde er een pander ( mand) kunne zenden. Ik heb dikwijls er op gepeist nu de winter komt en van alles gedaan is met het fruit.

Alix, hoe is het met uw broeder Achille. Het is lang dat wij geen nieuws er van gehad hebben er van. Het bis triestig als men er op peist.

Uw beste vriendinne                                                                                                                               Adeline Lamaire

Geen opmerkingen:

Een reactie posten